Neurofeedback

A neurofeedback egy, az idegrendszerre pozitívan ható tanulási módszer, mely az agyhullámok befolyásolása révén történik.

Röviden a neurofeedback módszer

A neurofeedback, az ún. biofeedback, a biológiai visszacsatolás egyik formája. Használatával képesek vagyunk agyunk elektromos (EEG) jeleit felfogni, egy számítógép segítségével feldolgozni, így látva az agyműködés tevékenységét.

Agyunk működése jól leírható agyhullámaink mintázataival:

 Neurofeedback

Animáció, gyerektréning

 

Delta hullámok: 1-4 Hz. Mély alvásra jellemző, leglassabb agyhullámok.

Theta hullámok: 4-8 Hz. REM alvási fázisra jellemző agyhullámok, mely általában elalváskor és ébredéskor alakulnak ki. Ilyenkor álmodunk.

Alfa hullámok: 8-12 Hz. Lassabb és mély hullámok. Mély relaxált állapot, mely a nyugodtság érzetével párosul.

SMR hullámok: 12-15 Hz. Rövid és gyors hullámok. Éber, koncentrált figyelem

Béta1 hullámok: 15-18 Hz. Feszült figyelemre jellemző agyhullám.

Béta2 hullámok: 18-32 Hz. Elsősorban a szorongás, stressz jele.

 

Számítógépes vizsgálat

Számítógépes vizsgálat

Az agyhullám elektromos mintázatával – melyet a koponya jól behatárolt területein lehet mérni -, a tudat különböző állapotait kapcsoljuk össze. Ezáltal képesek vagyunk meghatározni, hogy bizonyos a normálistól eltérő állapotok, pszichés problémák milyen agyhullám változásokat hoznak létre.

 

Mi a cél?

A cél, hogy a megváltozott agyhullám mintákat a neurofeedback segítségével módosítsuk, azaz a megfelelő szintre emeljük vagy csökkentsük. A hullámkép változásával egyidejűleg változik a mentális állapot és csökkenhet az adott lelki vagy idegrendszeri probléma.

A neurofeedback egy hatékony tanulási folyamat/eszköz. Abban segít, számítógép használatával, hogy azonnali visszajelzést (feedback) kapjon, mind a tréner, mind pedig a kliens, a tanulás változásáról. Mivel tanulási folyamat, ezért ahhoz, hogy komolyan és tartósan változzon az agyműködés általában 20-40 gyakorló ülésre van szükség.

A neurofeedback tréning ún. non-invazív, szelíd gyógymód, gyógyszerek nélkül, az agyhullámok befolyásolásával képes különböző problémák kezelésében segítséget nyújtani! Barátságos légkörben, teljes titoktartás mellett történik a tréning.

 

Neurofeedback a gyakorlatban.

Neurofeedback tréning

Játék, gyerektréning

játék, gyerek tréning

A neurofeedback akkor segít, ha a pszichés vagy neurológiai probléma az agyhullámokban kimutatható működési eltéréseket okoz. Ezért minden kezelés EEG-diagnosztikával kezdődik, amit a páciensre és problémára szabott egyéni tréning-sorozat követ.Mindezt az egészséges életmód szemléletének átadása és tanítása egészíti ki.

Az első találkozás

Az első alkalom egy tájékozódó beszélgetés az adott problémáról. Ezt követi egy bevezető konzultáció, melynek során megfogalmazzuk a célkitűzést. Ha a neurofeedback tűnik az ideális módszernek, akkor ezt követi az agy elektromos tevékenységének feltérképezése.

Hogyan működik a neurofeedback?

A feltáró beszélgetést követően, az agyhullámok elektromos jeleinek bemérése, egy EEG vizsgálat következik. A bemérés a fej meghatározott pontjaira, és fülcimpákra elhelyezett elektródák segítségével, és a számítógéppel összeköttetésben álló elektronikus mérőberendezéssel történik. Számítógépen azonnal, valós időben megjelennek az agyhullámok jellegzetes mintázatai, melyekből jól látható a tréner számára, hogy mely agyhullámok térnek el a normálistól, ezáltal melyek szorulnak korrigálásra. Tehát semmilyen áramot nem vezetünk az agyba, csakis az agy elektromos aktivitását figyeljük.

Ezután az adott probléma és az EEG jelek eltérései alapján egy kezelési protokoll készül, amire a jövőbeli tréning épül. A kezelési protokoll részletesen tartalmazza, hogy a fej mely területein, milyen agyhullámokat kell tréningezni, ez körülbelül hány kezelést vesz igénybe, és milyen gyakorisággal kell elvégezni. A bemérés néhány kivételtől eltekintve nyitott szemmel történik, és az erre épülő tréningeket is nyitott szemmel kell végezni.

Gyakorló tréningek.

Tréning

Bemérés felnőtteknek

A bemérés után a gyakorlási fázis követezik a már meghatározott protokoll alapján, a fej megfelelő pontjain elhelyezett szenzorok és a vele összeköttetésben álló számítógép segítségével. A tréningek során a kliens a számítógép képernyőjét figyeli, ahol általában egy számítógépes animációt, játékot vagy éppen valamilyen kisfilmet, DVD-t használunk. A kliens a látott képet az agyhullámaival „vezérli”, nem tudatosan irányítja, melyet a tréner folyamatosan elemez és figyelemmel kísér. Ilyenkor a megváltoztatni kívánt agyhullámokra a kliens számára is jól érthető visszajelzésként a számítógép különböző kép- vagy hangjelekkel válaszol. Ez azt jelenti, hogy ha jól dolgozik a kliens, akkor „jutalomként” folyamatosan, – zavaró hang- és képi jelek nélkül – élvezheti a játékot, a nézett filmet, így tanulja meg megváltoztatni az agyhullámait. A folyamatos visszajelzés és a gyakorlás, azaz a tanuláson keresztül a nem kívánatos agyhullámokat gyengíteni, míg a kívánatos, jó hullámokat erősíteni lehet. Ezáltal a tanulás révén, az idegrendszer újraszervezi magát, így lesz képes az agy a harmonikus, szervezettebb és hatékonyabb működésre.

Mennyi időt vesz igénybe?

Az első konzultáció a fentieket figyelembe véve egyéntől, és helyzettől függően körülbelül 1-1,5 óra.

Az ülések általában 20-40 percig tartanak, a kívánt céltól és a páciens terhelhetőségétől függően, és minimum heti kétszeri kezelés javasolt, melyek között egy alvásos periódusnak kell lennie. Az alvás azért szükséges, mert a legfontosabb tanulás ekkor következik be.

Mivel a neurofeedback tréning egy aktív tanulási tevékenység, ezért ez egy hosszú folyamat, így általában 20-40 ülésre van szükség. A neurofeedback terápiával elért eredmények a tréning után is megmaradnak, a panaszok tartósan el is múlhatnak, de bizonyos esetekben szükséges lehet az elért eredmény fenntartásához néhány havonta 1-1 megerősítő ismétlés.

Hány éves kortól ajánlott?

Születéstől egészen időskorig ajánlott.

Neurofeedback elsődleges alkalmazási területei

 

-          Gyerekeknél, serdülőknél

o   Figyelemzavar

o   Hiperaktivitás

o   Tic

o   Alvási nehézségek

o   Dadogás, megkésett, akadályozott beszédfejlődés

o   Diszlexia, diszgráfia

o   Fejfájás

o   Magatartásbeli zavarok

o   Tanulási nehézségek

o   Szorongáscsökkentés, beilleszkedési nehézség

o   Iskolai stressz csökkentés

o   Impulzivitás

o   Kreativitás növelése

o   Teljesítmény növelése

o   Koncentrációfokozás

o   Passzivitás csökkentése, motiváció-, önbizalomhiány

o   Iskola előkészítő foglalkozások kiegészítésére

 

-          Felnőtteknél, időseknél

o   Mindennapi stressz csökkentése

o   Szorongás

o   Alvászavarok

o   Tinnitus-fülzúgás

o   Felnőttkori figyelemproblémák

o   Koncentrációs nehézségek

o   Krónikus fáradtság

o   Migrén

o   Depresszió

o   Relaxáció fokozása

o   Teljesítményfokozás, csúcsteljesítmény elérése (sportolók)

o   Szellemi kapacitás növelése (idősebb emberek, vezetők)

o   Kreativitás növelése (előadóművészek)

 

Mellékhatások

Nagyon ritka esetben, s a tréninget követően hamar elmúlva, előfordulhatnak enyhe mellékhatások, mint például, fáradtság, fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság.

Ki végezhet neurofeedback-terápiát?

A neurofeedback tréninget csak képzett neurofeedback-terapeuta végezheti, akinek az elsődleges feladata az agyhullámok vizsgálata számítógép segítségével, és a normálistól eltérő hullámok felismerése, és annak meghatározása, hogy az agy mely területein, milyen hullámokat érdemes erősíteni, másokat elnyomni.